Úspech Opery SND na Cypre

08.09.2012 Celý región

Bratislava 8. septembra (TASR) – Opera Slovenského národného divadla začala novú sezónu zájazdom na Cyprus, kde v rámci medzinárodného operného open-air festivalu Pafos Aphrodite Festival uviedla inscenáciu opery Otello talianskeho autora Giuseppe Verdiho.

Hlavnými tvorcami inscenácie, ktorá mala v SND premiéru v predošlej sezóne, je medzinárodne renomovaný slovenský dirigent Ondrej Lenárd a český režisér Jozef Prudek. V hlavných úlohách účinkujú poprední slovenskí i zahraniční sólisti - Michal Lehotský, Ernesto Grisales, Eva Hornyáková, Adriana Kohútková, Dalibor Jenis, Constantinos Yiannoudes, Tsveta Christoforou a ďalší umelci. Slávnostná festivalová premiéra sa konala v piatok 7. septembra za účasti predstaviteľov domáceho kultúrneho, hospodárskeho i politického života. Prítomný bol aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa zúčastňuje na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ na Cypre, ako aj veľvyslankyňa SR na Cypre Anna Tureničová. Okrem Lajčáka vystúpili s úvodnými prejavmi aj cyperská komisárka EÚ Androulla Vassiliou a primátor mesta Pafos Savvas Vergas.

Premiérové festivalové predstavenie Opery SND sa stretlo s veľmi pozitívnou odozvou v zaplnenom, takmer 2,5-tisícovom auditóriu. Opera SND v prírodnom amfiteátri stredovekej pevnosti uvádza na Cypre v dňoch 7. až 9. septembra tri predstavenia opery Otello. Operný súbor SND účinkuje na renomovanom cyperskom festivale už po druhý raz. V roku 2010 tu s veľkým úspechom uviedol inscenáciu Giacoma Pucciniho Bohéma. Cyperská republika práve v tomto období predsedá Európskej únii a tak je opätovné pozvanie na tohtoročný festival o to významnejšie. Rozhodnutie uviesť Verdiho operu Otello má tiež súvislosť s Cyprom, veď dej sa odohráva v meste Famagusta v 15. storočí.

Mesto Pafos je jedno z turistických a kultúrnych centier ostrova, ktoré je vďaka množstvu pamiatok z čias rímskych i gréckych, od roku 1981 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Tento rok sa koná už 14. ročník festivalu, ktorého názov je spojený s mestom i bohyňou lásky a krásy Afroditou, zrodenou z morskej peny, ktorá po prvý raz vstúpila na pevnú zem práve na Cypre neďaleko tohto mesta.

TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.
 

Vyberte región